Συμβουλες για Νηπιο

Χρήσιμες συμβουλές για το Νήπιο σας, από την Παιδίατρο Εύη Θώμου.

Υπάρχει πρόβλημα αν το παιδί μου πιπιλάει το δάχτυλό του;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι φυσιολογικό για τα βρέφη, καθώς τα περισσότερα σταματούν από μόνα τους στην ηλικία των 2 ετών. Αν το παιδί σας συνεχίσει να πιπιλάει τον αντίχειρά του και μετά την ηλικία των 2 ετών, προσπαθήστε να το αποθαρρύνετε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων. Το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να οδηγήσει σε κυρτότητα των δοντιών, συνωστισμό των δοντιών και σε προβλήματα στη μάσηση.

Υπάρχει πρόβλημα αν το παιδί μου χρησιμοποιεί πιπίλα;

Όχι, αλλά μην την βουτάτε σε ζάχαρη ή μέλι. Επίσης,προσπαθήστε να διακόψετε τη χρήση της πιπίλας μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Να έχετε στο μυαλό σας ότι ενώ η πιπίλα και το πιπίλισμα του αντίχειρα δεν επιφέρουν κάποια διαφορά στην υγεία του παιδιού σας, η πιπίλα μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή επειδή είναι ευκολότερο να ξεκόψετε το παιδί σας από τη χρήση της σε σχέση με το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένα νήπιο;

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να τρώνε τρία γεύματα και δύο με τρία ενδιάμεσα. Καλό είναι να υπάρχει προγραμματισμός στις ώρες των γευμάτων και κάθε γεύμα να μη διαρκεί περισσότερο από 20-30 λεπτά.

Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου αρνείται να φάει;

Καταρχήν, μην πιέζετε το παιδί να φάει. Στην ηλικία αυτή είναι σημαντικό να σεβόμαστε το μήνυμα κορεσμού. Ο ρόλος σας είναι να προσφέρετε τα σωστά τρόφιμα με το σωστό τρόπο, ωστόσο το πόσο θα φάει το παιδί θα πρέπει να ρυθμίζεται από το ίδιο, καθοδηγούμενο από την όρεξή του. Έχετε κατά νου ότι σε αυτή την ηλικία ενδέχεται να υπάρχει σημαντική διακύμανση στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των ημερών, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό. Αν το παιδί σας μεγαλώνει καλά και σε επίπεδο εβδομάδας τα γεύματα του είναι ικανοποιητικά δεν χρειάζεται να σας αγχώνουν μερικές 'κακές μέρες' ή γεύματα.

Όταν το παιδί μου δεν τρώει το φαγητό του, του προσφέρω κάτι άλλο που ξέρω ότι του αρέσει. Του κάνω κακό;

Η αλήθεια είναι πως αυτή η τακτική δεν βοηθάει, αφού έτσι το παιδί δεν μαθαίνει να αποδέχεται τα νέα τρόφιμα, γνωρίζοντας ότι αν δεν τα φάει θα του προσφερθεί μια εναλλακτική που του αρέσει. Στην προκειμένη περίπτωση έχει μεγαλύτερη σημασία η διατροφική του εκπαίδευση, οπότε έχετε κατά νου πως ακόμα και αν το παιδί σας παραλείψει ένα γεύμα, δεν πρόκειται να πάθει κάτι (φυσικά δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις που χρειάζονται ειδικός χειρισμός ). Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα αντίστοιχο περιστατικό, απομακρύνετε το φαγητό χωρίς σχόλια και προσφέρετε το επόμενο γεύμα την προγραμματισμένη ώρα. Θα δείτε ότι στα επόμενα γεύματα το παιδί σας θα 'καλύψει' το παραλειπόμενο γεύμα και με τον καιρό θα αποδέχεται ευκολότερα νέα τρόφιμα.