Μάθετε για θέματα που απασχολούν συχνά τα παιδιά μας

Τι είναι τα υποαλλεργικά γάλατα; 

Είναι γάλατα που, αν χρησιμοποιηθούν σε βρέφη με τεκμηριωμένη αλλεργία στο γάλα αγελάδας δεν θα προκαλέσουν συμπτώματα στο 90% αυτών. Εκτενώς υδρολυμένα είναι τα γάλατα που, οι αγελαδινές πρωτεΐνες έχουν υποστεί τέτοια υδρόλυση ώστε το μεγαλύτερο μέρος των νιτρικών να είναι στη μορφή ελεύθερων αμινοξέων ή πεπτιδίων < 1500kD.Μερικώς υδρολυμένα είναι τα γάλατα που, οι αγελαδινές πρωτεΐνες έχουν υποστεί τέτοια υδρόλυση ώστε το μεγαλύτερο μέρος των νιτρικών να είναι στη μορφή πεπτιδίων 4000-15000kD

Τι είναι ομφαλοκήλη;

Πρόκειται για έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος από το οποίο προβάλλει περιεχόμενο της κοιλιάς (συνήθως έντερο) στο σημείο του ομφαλού. Συνήθως υποστρέφεται αυτόματα.

Χτύπησε στο κεφάλι, πότε να ανησυχώ;.

Εάν χάσει τις αισθήσεις του, ακόμη και για λίγα λεπτά. Εάν παρουσιάσει εμέτους. Εάν παρουσιάσει αστάθεια στο βάδισμα, αλλαγή στη συμπεριφορά του, υπνηλία ή έντονη ανησυχία. Εάν βλέπει διπλά ή έχει ανισοκορία. Κρίσιμα είναι τα πρώτα δύο 24ωρα.

Το παιδί μου έκανε πυρετικούς σπασμούς, πρέπει να δίνω αντιπυρετικό νωρίς (στα πρώτα δέκατα);.

Όχι, είναι μια θεωρία που ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι προλαμβάνει.

Το μωρό μου έχει «συγκαεί» στην περιοχή της πάνας, τι κάνω; 

Χρειάζεται καλό στέγνωμα στην περιοχή και αφήστε όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς πάνα το μωράκι σας. Στη συνέχεια αλείψτε το ευαίσθητο σημείο με κρέμα πλούσια σε ψευδάργυρο.

Πώς ηρεμούμε το μωρό που κλαίει;

Οι λόγοι που ένα μωρό κλαίει συνήθως είναι οι εξής: όταν πεινάει, όταν είναι λερωμένο, όταν είναι άρρωστο, όταν ζεσταίνεται ή κρυώνει, όταν νυστάζει, όταν βαριέται.

Το δέρμα ενός μωρού δεν είναι πιο «ευαίσθητο» από το δέρμα ενός ενήλικα;

Ασφαλώς! Γνωρίζουμε καλά πως το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος το οποίο μάλιστα μας προστατεύει από το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν ένα μωρό ή ένα νήπιο έχει ξηρό δέρμα ή τάση για ξηρότητα, τότε το δέρμα του εμφανίζει αυξημένη απώλεια νερού. Αυτή η απώλεια φέρνει τον φαύλο κύκλο του «κνησμού–ξυσίματος» που συχνά καταλήγει σε δερματικούς ερεθισμούς. Σκεφθείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η ισορροπία και ο φυσιολογικός φραγμός του υγιούς δέρματος για ένα βρέφος ή ένα νήπιο που έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε νερό για την ανάπτυξή του. Επομένως η ανάγκη για χρήση ειδικών ενυδατικών σκευασμάτων στους μικρούς μας φίλους δεν είναι «παραξενιά» των γονιών ή των ιατρών, αλλά αναγκαία συνθήκη για την ομαλή ανάπτυξη. Ο ρόλος μας είναι στην ορθή καθοδήγηση των γονιών για την επιλογή σωστών ενυδατικών σκευασμάτων, καθαριστικών κ.λπ. ανάλογα πάντα με τον τύπο του δέρματος

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί το πιο συχνό και σοβαρό αίτιο οξείας κοιλίας στα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους (3,8/1000 παιδιά ηλικίας <16 ετών)

Τα αίτια

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί από: 1) Συγγενή στένωση, 2) κοπρολιθίαση από δυσκοιλιότητα, 3) ξένα σώματα που καταπίνουν τα παιδιά, 4) εντερικά παράσιτα, 5) φλεγμονές του εντέρου και 6) παχυσαρκία. Μερικές φορές, η σκωληκοειδίτιδα είναι επιπλοκή άλλης νόσου, όπως ιλαράς, γρίπης κ.ά.

Σύμφωνα άλλωστε με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα μια ίωση στον φάρυγγα ή στις αμυγδαλές ή μια γαστρεντερίτιδα προδιαθέτουν σε φλεγμονή και απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Γι’ αυτό, εάν το παιδί που περνά μια ίωση αναφέρει ότι πονά η κοιλιά του, πρέπει να εξετάζεται από τον ειδικό γιατρό (παιδίατρο ή παιδοχειρουργό).

Τα σημάδια

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

* Πόνος στην κοιλιά

* Eμετός

* Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

* Πυρετός.

Στα μικρότερα παιδιά και ιδίως αυτά που είναι κάτω των δύο χρονών, ο πυρετός, οι εμετοί και ο πόνος στην κοιλιά είναι λιγότερο χαρακτηριστικά (καθώς τα παιδιά αυτών των ηλικιών πονούν συχνά στην κοιλιά ή κάνουν συχνά εμετούς) κι έτσι η διάγνωση καθυστερεί. Η θερμοκρασία σπάνια υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά αυξάνει ταχύτατα όταν η σκωληκοειδίτιδα εξελιχθεί σε περιτονίτιδα (λοίμωξη σε όλη την κοιλιά).